MATEMATIKA – KLOKAN BEZ GRANICA

Pripremila Vlasta Knezović, prof.

 

Klokan bez granica je matematičko natjecanje koje se pojavilo početkom 80-tih godina prošlog stoljeća, međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja zemalja na svim kontinentima. Cilj natjecanja je popularizirati matematiku među mladima i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

klokan

Prema pravilima natjecanje je pojedinačno, a može se natjecati svaki učenik bez obzira na svoj uspjeh u redovnoj nastavi. U našoj zemlji organizator ovog natjecanja je Hrvatsko matematičko društvo. Naša škola sudjeluje u natjecanju od 2004.godine, a koordinatori su profesori matematike.

Klokan bez granica 2015. godine

I ove je školske godine 19.03.2015., Hotelijersko-turistička škola sudjelovala na ovom međunarodnom natjecanju. Na natjecanju je sudjelovalo 36 učenika iz sva četiri razreda naše škole i to u tri kategorije: cadets, juniors i seniors.

Učenik Ivan Katranček iz 3.g razreda (šk.god. 2014./2015.) je po uspjehu u 10 % najboljih u Hrvatskoj u kategoriji junior. Još četvero učenika je nagrađeno zbog svog dobrog rezultata i to Ana Macan i Patricia Bulić u kategoriji junior te Anja Kadoić u kategoriji cadet.